Nέος ιστότοπος : www.atomoedu.gr

30 Μαΐ 2012

Ιστορία γ` λυκείου : Aξιολόγηση θεμάτων


Σαφώς ικανοποιημένοι πρέπει να αισθάνονται οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης σήμερα. Τα θέματα κινήθηκαν σε λογικά πλαίσια , χωρίς να παρουσιάζουν ασάφειες και εκπλήξεις ως προς τη διατύπωσή τους..


Η ιστορία ένα μάθημα κατεξοχήν απαιτητικό αλλά δίνει τη δυαντότητα στους μαθητές να αγγίξουν άριστες βαθμολογίες εφόσον έχουν καταφέρει εμπεριστατωμένο διάβασμα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.Οι απαντήσεις πάντα απαιτούν σαφήνεια  και ακρίβεια και παρά το γεγονός, ότι κατηγορείται, ως μάθημα που προωθεί τον παπαγαλισμό και τη μηχανιστική αποστήθιση βοηθάει στους μαθητές να αναδείξουν την κριτική τους σκέψη μέσω των πηγών.

Ειδικά :

Οι ορισμοί του Θέματος Α1 δεν πρέπει να προκάλεσαν καμία δυσκολία στους μαθητές καθώς υπήρχαν με απόλυτη σαφήνεια διατυπωμένοι στο σχολικό βιβλίο.

Οι προτάσεις του Α2 θέματος προς χαρακτηρισμό ως σωστές ή λανθασμένες , επίσης μπορούσαν να απαντηθούν με ευκολία και αμεσότητα.

 Το Β1 θέμα  απαιτούσε προσοχή, καθώς η εκφώνηση όριζε συγκεκριμένα χρονικά όρια για τα γεγονότα που έπρεπε να γραφούν,  ώστε να μη θεωρηθεί κάποια απάντηση υπερβολική .

Το Β2 θέμα μπορούσε να απαντηθεί από κάθε μαθητή που είχε σαφή και καλή γνώση της ύλης.

Οι πηγές των σημερινών θεμάτων ίσως ήταν τα πιο απαιτητικά θέματα , όπως άλλωστε «προστάζει» και η φιλοσοφία του μαθήματος, παρά το γεγονός ότι οι δύο από τις πέντε βρίσκονταν αυτούσιες στο σχολικό βιβλίο.
Οπωσδήποτε η προσέγγιση των πηγών πάντα απαιτεί  ορθή αφομοίωση της ύλης, κριτική σκέψη και ικανότητα συνδυασμού των παρεχόμενων γνώσεων τόσο από το σχολικό βιβλίο , όσο και από την πηγή.
Οι σημερινές πηγές σίγουρα δεν ευνοούσαν τους μαθητές που δεν  είχαν εξασκηθεί στη συρραφή  γνώσεων για την καταγραφή της απάντησης της πηγής.
Απαιτούσαν καλές και προσεκτικές αναγνώσεις , κριτική επιλογή των σωστών τμημάτων από βιβλίο και πηγή και τη σωστή συνδυαστική ικανότητα ώστε ο λόγος στην απάντηση να παρουσιάζει συνοχή και συνεκτικότητα και παράλληλα να τεκμηριώνει με σαφήνεια τα ζητούμενα.
Είναι δεδομένο ότι το μάθημα της Ιστορίας για υψηλές επιδόσεις με βασική προϋπόθεση την πολύ καλή αφομοίωση της ύλης και τη συνεχή εξάσκηση σε θέματα πηγών.



Παιδιά, καλή επιτυχία στο τελευταίο σας μάθημα!!!
                                    
                                         Χρυσούλα Σανιδά
                                           Ηλίας Τσίγκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: